Luka-Berberovic

Luka Berberović - biografija i opus  POETIKA MEDITERANA

 Luka Berberovic je najstariji I najbolji clan u masem malom timu. Ustvari, njegov zivot I rad su nasa inspiracija.

Rodjen je 1934 godine  u Morinju u Boki Kotorskoj.Akademiju za primjenjenu umjetnost je zavrsio u Beogradu 1958 godine.

Profesori su mu bili Vasa POMORIŠAC, Vinko Grdan , Ivan Tabakovic, a neki od kolega u toku skolovanja kojih se rado sjeca  su mu bili Miodrag Dado Djuric, Puro Djuric, Vlado Puljic, Himlija Catovic. Lukin portret koji je nacrtao Dado Djuric  1949 godine, mu je jedan od najdrazih uspomena iz skolskih dana. A period proveden u Skoli umjetnickih zanta u Herceg Novom, prvo kao djak ,a zatim kao profesor mu je medju najljepsim periodima u zivotu.

Predavao je mnogima priznatim stvaraocima u kulturi , a ucio ih je prvo da budu dobri ljudi a nakon toga je najvise insistirao na crtezu.

Clan je udruzenja likovnih umijetnika Crne Gore od 1960 godine, dvostruki je dobitnik Nagrade Hercegnovski zimskog likovnog salona 1969,1975 godine I nagrade salona 13 Novembar Cetinje

Samostalno je izlagao od 1967 godine u galeriji sponza u DUbrovniku  preko 50 samostalnih izlozbi do poslednje u Zavicajnom Muzeju Grada Perasta 2018 godin, pored ovoga izlagao je I na preko 80 kolektivnih izlozbi od 1964 I to na TRIJENALU U Beogradu do poslEDNJE Hercegnovske likovne scene 2019 godine.

Luka Berberovic se predstavlja kao slikar posebnih interesovanja , koja u njegovim djelima poprimaju jasnu viziju. Luka je od samih pocetaka pokazao znatizelju za ljudsku figure. Tome je doprinjela njegova crtacka vrlina. Time je slikanu predstavu priblizio pojmu sna I podsvijesti. Kroz mastovite deformacije uspio je da oblik primakne svojoj zamisli I uzdigne ga u proctor poetskog pripovijedanja.